Open Dagen

Open Dagen.

Bijenstal ‘De Potmarge’ zet 5 keer per jaar zijn deuren open voor belangstellenden, en mensen die honing willen kopen.
Iedereen die geïnteresseerd is in het bijenleven kan ons bezoeken op elke laatste zaterdag in de maanden april, mei, juni en juli,
én op de Landelijke Open Imkerijdag, midden juli. (zie onze agenda).

Zaterdag 29 juli was het al weer de laatste Open Dag van dit jaar op Bijenstal ‘De Potmarge’ in Leeuwarden.
Hieronder een verslag van deze dag:

Open Dag Bijenstal Potmarge Leeuwarden 29 juli 2017

Afgelopen zaterdag was het alweer de laatste Open Dag van het jaar op de Bijenstal Potmarge. Het weer liet zich eerst niet bijster goed aanzien, maar uiteindelijk hebben we voor elven een heel klein beetje regen gehad, en de rest van de tijd dat we er waren scheen de zon of was het bewolkt maar droog. Gerrit Fokkema had, zoals gewoonlijk, de deuren geopend, de spandoeken opgehangen en nog wat andere voorbereidingen getroffen, zodat wij gastvrouwen en -heren (Coby, Anne Christien, Martine, Jacco en Jelle de Heer) zó aan de slag konden. Eerst even verkennen en oriënteren, en daarna om 11 uur het grote hek open. Om 5 over 11 dienden de eerste mensen zich al aan en dat bleef gestaag doorlopen! Het werd een superdag. In totaal bezochten zo’n 70 mensen de stal, waaronder 11 kinderen. De bezoekers waren erg geïnteresseerd en de meesten bleven vrij lang hangen. Slechts een enkeling kwam alleen voor de honing. Zeker twee mensen lieten weten serieuze plannen te hebben om zelf te gaan imkeren. Het laat zich begrijpen dat met zoveel belangstelling de gastvrouwen en -heren er de handen vol aan hadden iedere vraag en wens te beantwoorden. En dat terwijl we op voorhand al besloten hadden om geen kasten open te maken vanwege de speuren-naar-honing-drang van de bijen. Om opstopping in de stal te voorkomen hadden we een tafel buiten staan met daarop informatiemateriaal over bijen en imkeren en kleurplaten voor de kinderen. Dat was vooral ook erg handig als er weer nieuwkomers kwamen, terwijl iedereen al druk aan het vertellen was. De gasten kon zich dan eerst even bezighouden met de foldertjes. Er was veel belangstelling voor de stalhoning, met name ook van mensen die in de buurt wonen. Er is voor meer dan €150 euro verkocht. Velen vroegen ons, waar ze de honing konden kopen buiten de Open Dagen om. We hebben ze verwezen naar het adres van Gerrit Fokkema. Hopelijk wordt zijn deur niet platgelopen!!

Met een goed gevoel over het afgelopen jaar sluiten we dit Open-Dagen-seizoen af. We hopen dat de stal volgend jaar (CH 2018!) minstens zo goed bezocht wordt.

Martine Kamphorst
PR Bijenstal Potmarge