Zwermen

Zwermen


Zo in mei, als het buiten wat warmer wordt en de bijen volop buiten kunnen vliegen, bereikt het volk een stadium dat het nest te groot wordt naar hun zin. De werkbijen bereiden een aantal cellen in de raten voor op het opkweken van jonge koninginnen (moeren). De koningin legt haar eitjes ook in deze cellen, en de bijen verzorgen de jonge larfjes vervolgens met heel speciaal voer: koninginnengelei. Dit is hoogwaardig, eiwitrijk voedsel, waardoor het larfje uitgroeit tot een jonge koningin.

Maar: in één volk kan maar één koningin zijn. De ‘oude’ koningin vertrekt daarom met een deel van het volk om een nieuw onderkomen te zoeken. En zie: daar hebben we een zwerm! Het is een spectaculair gezicht om zo’n zwerm op een mooie zomerdag metershoog de lucht te zien ingaan, op zoek naar een plekje om te gaan zitten.
Meestal strijken ze niet ver van hun oude kast neer, in een boom, aan een dakgoot, of soms in een geparkeerde fiets, of wat er maar voor handen is. Als deze zwerm niet weggehaald wordt, vertrekt ze de volgende ochtend in alle vroegte naar een andere plek, waar ze zich wil gaan vestigen.

Spectaculair wel ja, zo’n zwerm, maar ook onprettig voor de buren waar ze in de tuin terecht komen, onhandig, en een strop voor de imker, want die raakt daarmee een volk met een goeie koningin kwijt.
Daarom zorgen veel imkers ervoor, dat de bijen niet hóéven te zwermen. Als de imker merkt, dat het volk bezig is nieuwe moeren aan te maken, haalt zij/hij de oude koningin met een deel van het volk uit de kast, en zet die meteen in een nieuw kastje, waar de koningin meteen verder kan gaan met eitjes leggen, en de werkbijen met honing verzamelen, en wat ze allemaal nog meer moeten doen. Dat noemen imkers een kunstzwerm.

Toch heeft zelfs de beste imker wel eens zwermende bijen, daar ontkom je niet aan. Het is tenslotte natuurlijk materiaal waarmee we werken. De imker gaat dan met een mandje naar de plek waar de zwerm hangt, en zorgt dat de zwerm eerst in het mandje terechtkomt, en vervolgens in een kastje, dat klaarstaat. Dit klinkt simpel, maar het is vaak nogal een heel gedoe om de hele zwerm netjes in het mandje te krijgen, vooral als hij op een lastige plek hangt.

Ontdekt u een zwerm in uw tuin of bij uw huis? Niet in paniek raken. Zwermende bijen zijn vrijwel nooit agressief. Sluit ramen en deuren om te zorgen dat de bijen niet naar binnen kunnen.
Als u niet weet bij welke imker de zwerm vandaan komt, en u kent ook geen imker in de buurt, dan kunt u een zwermvanger bellen.

Kijk voor zwermvangers op de NBV-site afdeling Leeuwarden